DHL: ‘Potentieel van digitalisering in supply chain slecht benut’

Author: Henrieke Wagenvoort

Digitalisering transformeert de supply chain. Nieuwe technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende voertuigen, blockchain, big data-analyses en nieuwe sensoren zijn een uitdaging voor bedrijven in de sector. Toch benut 95 procent van de bedrijven het potentieel van de technologische vernieuwingen nog onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Iharrington Group in opdracht van DHL Supply Chain.

Het rapport ‘Digitalization and the supply chain: Where are we and what’s next?’ bevat de resultaten van een enquête onder 335 supply chain- en operations professionals in verschillende sectoren wereldwijd. Van de respondenten geeft 95 procent aan dat hun bedrijf nog onvoldoende de voordelen benut van de nieuwe fysieke en analytische technologieën, zoals big data-analyses, AI, blockchain en robotica.

Big data-analyses zijn volgens de respondenten de belangrijkste informatie-oplossing. 73 procent geeft aan dat hun bedrijf al in deze technologie investeert. Applicaties in de ‘cloud’ (63%), het Internet of Things (54%), blockchain (51%), machine learning (46%) en de deeleconomie (34%) zijn volgens de respondenten ook belangrijke analytische innovaties waarop bedrijven vaak inzetten. Bij de fysieke hardware geldt robotica als belangrijkste ontwikkeling (63%), gevolgd door zelfrijdende voertuigen (40%), 3D-printen (33%), Augmented Reality (28%) en drones (27%).

President Lisa Harrington van lharrington: ‘Digitalisering heeft een ongelooflijke impact op industrieën en hun supply chains over de hele wereld, en dat zal ook zo blijven. Bedrijven staan voor vele keuzes, omdat nieuwe producten en toepassingen op de markt komen en toegepast worden in de branche. Het hebben van een doelgerichte strategie voor digitalisering van de supply chain is essentieel om ervaring op te doen met nieuwe technologieën; om er je voordeel mee te doen en gelijke tred te houden met de concurrentie of die zelfs voor te blijven.’

Experimenteren

Heel wat bedrijven experimenteren al volop met nieuwe technologie-oplossingen. 39 procent geeft aan dat hun bedrijf een of meer informatie- of analyse-oplossingen ontwikkelt, maar slechts 31 procent doet hetzelfde voor fysieke toepassingen. De onderliggende redenen voor de lage implementat

Read more, visit source